Betoonehitis 2002 on Tartu vangla

Pressiteade
12.03.2003

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit kuulutas tänasel 3. Betoonipäeval Sakala Keskuses välja „Aasta Betoonehitis 2002“ konkursi võitjad.

Aasta Betoonehitis 2002 – Tartu vangla. Tartu vangla on 2002. aastal valminud ehitiste hulgas kindlasti betooni kõige paremini kasutav ning demonstreeriv hoonetekompleks.

Konkursi peapreemia – Kalle Rõõmuse Arhitektuuribüroo. Tellija auhinna sai Tartu vangla, projekteerija auhinna sai OÜ EstKONSULT, ehitaja auhinna sai  AS Skanska EMV, betoonitootja auhinna – AS Tartu Maja Betoontooted.

Tartu vangla kujutab endast hästi projekteeritud ja ellu viidud hoonetekompleksi, kus vanglatele kui tavahoonetest erinevatele ehitistele esitatud erinõuded tingisid suure nõudlikkuse nii projekteerija, ehitaja kui ehitusmaterjalide tootja suhtes, millest kõik asjakohased osapooled on auga välja tulnud.

Betoon on siinkohal parim lahendus tänu ökonoomsetele ja paindlikele võimalustele läbi tugeva ja vastupidava materjali. Üheksa hektari suurusel krundil paikneb sisuliselt täiesti omaette tegutsev asum, kus on kasutamist leidnud peaaegu 20 000 mbetoonelemente.

Kuigi tehnoloogiliselt on vanglahoonetele seatud spetsiifiliselt jäigad nõuded, on Kalle Rõõmuse Arhitektuuribüroo leidnud hoonetekompleksile tervikliku ning sobiva lahenduse, ka sisekujundus jätab visuaalselt meeldiva mulje. Konkursi žürii esimehe Aadu Kana sõnul on vangla töötajad kasutatavate betoonelementidega koguni sedavõrd rahul, et on leidnud kasuliku olevat tulevikus eeluuritavate jaoks nende eluruumides kasutusele võtta ka betoonmööbli.

Kompleksi suuremad hooned on valmistatud monteeritavast raudbetoonist. Elementidega varustasid ehitust peale AS Tartu Maja Betoontoodete veel AS E-Betoonelement ja AS Narva Bark. Väiksemad hooned on laotud Columbia Kivi betoonplokkidest, mis tsoonide kaupa on armeeritud ja betooni täis valatud. Vajaliku betooniseguga varustas ehitust AS Rudus Eesti.

Eriauhind arhitektuurse lahenduse eest – Erki Valdre’le (Arkkitehtitoimisto KVA OY) – Tuvi tn. 12 korterelamud Tallinnas.

Tuvi tänavale Tallinna kesklinnas rajatud kolme kortermajaga on tekkinud turvalise ja vaikse siseõuega, nägusa ja sobiva välisilmega hoonetega ning hea ruumiplaneeringu ja väljavaatega korteritega meeldiv elukeskkond.

Tuvi tänava elamute arhitektuuriprojekt pärineb väliseestlasest arhitektilt Erki Valdrelt, kes töötab Soomes firmas Arkkitehtitoimisto KVA OY. Tema nägemus peegeldub majade välisilmes, korruseplaanides ja ruumide jaotuses. Elamute arhitektuurseid sõlmi aitas lahendada AS Eesti Projekt, ehituskonstruktsioonid projekteeris OÜ Neoprojekt, ehituse peatöövõtjaks oli AS Merko ning betooni ja betoonelementidega varustas ehitust AS Talot.

„Selliste optimismi sisendavate hoonete abil võime veenduda, kui meeldivat elukeskkonda on võimalik pakkuda kaasaegsete betoonehitusmaterjalide abil,“ ütles Aadu Kana.

Eriauhind projekteerijale – AS Eesti Projekt – Linnamäe hüdroelektrijaama (Harjumaal) taastamine.

Aadu Kana: „AS Eesti Projekt konstruktorite abil on hiilgavalt taastatud Eesti suurim ja kaunim hüdroelektrijaam“.

Enne Linnamäe hüdrojaama taastamisprojekti koostamise juurde asumist Eesti Projektis uurisid tuukrid lähemalt jõujaama veealust konstruktsiooni ja selle detaile: tehti kindlaks, mis võib jääda, mida tuleb remontida ja mida asendada. Konstruktsioonide tugevdamiseks valati tugitammile ja turbiini kanalitele kas peale või ümber ankrutega kinnitatav betoonikiht.

Hüdroelektrijaama arhitektuurilise osa kujundas arhitekt Raine Karp ning ehitise tellijaks on AS Eesti Energia.  Jõelähtme vallavalitsuse initsiatiivil ehitati tammi kohale rippsild ning rajati vaateplatvormid. Ehitaja põhiraskust kandis AS FKSM, betooni tarnis objektile NCC Industri Eesti AS ning betoontooted AS Lasbet.

Eriauhind ehitusmaterjali tootjale – AS E-Betoonelement – uut tüüpi katuseelementide STT kasutuselevõtu eest (Nefab Eesti AS pakenditehas Lagedil, Harjumaal).

Nefab Eesti pakenditehas on esimene AS E-Betoonelement poolt toodetud raudbetoonist tüüpelementidest kandeseintega moodulhall koos esmakordselt kasutusele võetud STT tüüpi katuseelementidega. Kandeseinte kasutamine traditsioonilise post-tala süsteemi asemel pakub kasutajale paremat pinnakasutust, kuna puuduvad postid hoone perimeetril. Optimaalset pinnakasutust toetavad suureavaliste sillete katmiseks mõeldud STT tüüpi katuselemendid.

„Eestis esmakordselt kasutatud STT katuseelement on keeruline insenerikonstruktsioon, mis on silmatorkavalt sale ja mille betoonikihi paksus on kohati viidud vaid 20 millimeetrini,“ ütles Aadu Kana. „Seetõttu on STT elemendid traditsioonilistest raudbetoonlahendustest ca 30% kergemad, mis parandab hoone konstruktiivse lahenduse ökonoomsust,“ lisas A.Kana.

Hoone arhitektuuriline lahendus pärineb Tõnis Tarbe Arhitektuuribüroolt, ehitajateks olid AS E-Betoonelement ja AS Eesti Ehitus.

Tänavu kolmandat korda korraldatud aasta betoonehitise konkursi eesmärgiks on leida ja esile tõsta ehitisi (hooneid ja rajatisi), mille nägusus ja ökonoomne teostus demonstreerivad õnnestunult betooni võimalusi.

„Konkursi abil soovime kaasa aidata betoonarhitektuuri, betoonitehnoloogia ja betoonehituse arengule ning tõsta betooni mainet,“ ütles Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane.

Tänavusele konkursile laekus 16 tööd. Konkursile sai esitada 2002. a. jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

Konkursižüriisse kuulusid esindajad Eesti Ehitusettevõtjate Liidust (Avo Lillemäe), Eesti Ehitusinseneride Liidust (Vello Otsmaa), Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust (Vallot Mangus), Eesti Projektbüroode Liidust (Ra Luhse), AS-ist Kunda Nordic Tsement (Aadu Kana), Arhitektüüribüroost R.Projekt (Raul Vaiksoo) ja ajakirjanduse esindajad (Heli Lehtsaar Äripäevast ja Ivo Pilve Ehitajast).

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit (asut. 1993. a.) on ehitusmaterjalide tootmise ja müügiga tegelevate ettevõtjate ühendus, kuhu kuulub 52 ettevõtet. Liidu liikmete ehitusmaterjalide realiseerimise netokäive oli 2002. a. 2,9 miljardit krooni.

Lisainformatsioon:

Aadu Kana, Aasta Betoonehitis 2002 žürii esimees, AS Kunda Nordic Tsement vanemnõunik
Tel.: 620 9657; 620 9650; gsm: 050 49 477; e-post: aadu.kana@knc.ee

Enno Rebane, Aasta Betoonehitis 2002 žürii sekretär, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor
Tel.: 620 1918; gsm: 051 82 662; e-post:eetl@hot.ee

www.hot.ee/eetl

This site is registered on wpml.org as a development site.