Vello Otsmaa on lahkunud

29.03.1932 – 18.08.2021

Eesti ehitussektorit on tabanud valus kaotus. 18. augustil lahkus meie keskelt oma elu betoonile ja õppejõutööle pühendanud Vello Otsmaa.

Vello Otsmaa (sünd. 29.03.1932) lõpetas Tallinna 22. Keskkooli (1951), Tallinna Polütehnilise Instituudi ehitusteaduskonna (1956), tehnikakandidaat – „Pika ringsilindrilise raudbetoonkooriku põikjõupiirolukorra eksperimentaalne uurimine” (1963), TPI ehituskonstruktsioonide kateedri assistent ja vanemõpetaja (1961-63), dotsent (alates 1964), TTÜ raudbetoonkonstruktsioonide õppetooli juhataja ja ehitiste projekteerimise instituudi direktor (1992-2001), alates 2012. aastast emeriitdotsent.

Otsmaa loengute põhiained on olnud raudbetoonkonstruktsioonid, tugevusõpetus ja ehitiste katsetamine. Ta on konsulteerinud mitmesuguste raudbetoonkonstruktsioonide projekteerimist ja ehitamist, juhtinud oluliste vastutusrikaste ehitiste katsetamist.

Vello Otsmaa teadustöö olulisemad uurimisvaldkonnad olid: koorikute teoorias käsitlenud silindriliste raudbetoonkoorikute arvutamist kandevõime piirseisundeis, raudbetooni teoorias käsitlenud mitmesuguste varraskonstruktsioonide põikjõukindlust, tema tegevusvaldkonda on kuulunud pingebetoonkonstruktsioonide arvutamine.

Tallinna Tehnikaülikooli eluaegne õppejõud Vello Otsmaa on enam kui 60 aastat tegelenud betooni ja raudbetooni teooria ja praktikaga ning betooniala teadmiste edasiandmisega tudengitele. Tema koostatud on projekteerimisnormide eelnõu, mille alusel kehtestati esimene raudbetoonkonstruktsioonide projekteerimise Eesti standard. Otsmaa on tõlkinud kehtivad Euroopa betoonkonstruktsioonide projekteerimisstandardid ning koostanud nendele Eesti rahvuslikud lisad. 

2014. aastal andis Eesti Betooniühing koos Tallinna Tehnikaülikooliga välja Vello Otsmaa raamatu „Betoonkonstruktsioonide arvutamine“, mis võtab kokku tänased teadmised betoonkonstruktsioonide arvutamise alal. Otsmaa õpik valiti aasta parimaks ülikooliõpikuks.

2015. aastal ilmus õpikust lisatrükk, praegu on kavandamisel uus, täiendatud trükk samast raamatust.  

Vello Otsmaa oli Eesti Betooniühingu auliige.  

Asjatundliku ning nõudliku spetsialistina jääb mälestus temast meie südamesse.
Langetame leinas pea koos lähedastega. 

Eesti Betooniühing
Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit 

This site is registered on wpml.org as a development site.