Algab konkurss „Aasta betoonehitis 2007“

Pressiteade
20.09.2007

Eesti Betooniühing ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit kuulutavad täna välja konkursi „Aasta betoonehitis 2007“. 

Konkursi eesmärgiks on leida ja esile tõsta ehitisi, mille nägusus ning efektiivne ja ökonoomne teostus demonstreerivad betooni kui materjali eeliseid ja võimalusi. Konkursi korraldab Eesti Betooniühing koos Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liiduga.

„Eesti betoonehituse maine on hea,“ ütles Eesti Betooniühingu juhatuse liige, AS Kunda Nordic Tsement vanemnõunik Aadu Kana. „Betooni vastupidavus ja kergesti vormitavus annab arhitektidele ja inseneridele piiramatu tegutsemisvälja. Ootame kõigi väärikate betoonmajade ja betoonrajatiste omanike, ehitajate jt asjaosaliste aktiivset osavõttu meie kaheksandat korda korraldataval võistlusel,“ lisas Kana.

Betoonehituse heast seisust annavad tunnistust ka järjest lisanduvad uued betooni- ja betoonelementide tehased üle terve Eesti. 

„ASi Kunda Nordic Tsement tsemendi koduturule müük on septembri alguse seisuga kasvanud võrreldes 2006. aastaga kümme protsenti,“ sõnas Aadu Kana, kelle sõnul võib küll oodata teatud jahenemist paneelmajade ehitamises, kuid kogu ehitustegevusest moodustab see siiski väikese osa. „Ja ka elamuehituses ei saa mingist pikaajalisest langusest juttugi olla. Kui me võrdleme oma keskmisi elamistingimusi arenenud lääneriikidega ja nende pidevaid elamuehitusmahte,“ täiendas Kana.   

Konkursile võib esitada ehitisi (hooneid ja rajatisi), mis antakse tellijale üle 2007. aasta jooksul ning mida ei ole antud konkursile varem esitatud. Esitada võib ka konstruktsioone ja menetlusi.

Võidab objekt või menetlus, kus oluline panus on olnud Eestis registreeritud ettevõtjate tööl ja Eestist tarnitud betoonmaterjalidel. Võidutöö valimisel arvestatakse ka objekti projekteerimise ja ehitamise professionaalsust ja nõudlikkusastet, kvaliteeti ja innovaatilisust.

Peaauhind kuulub võiduidee autorile – arhitektile. Äramärkimist leiavad võitnud objekti tellija, projekteerija, ehitaja ja betooni tarnija.

Žüriisse kuuluvad Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Betooniühingu, Eesti Ehitusinseneride Liidu, Eesti Ehitusettevõtjate Liidu, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu, Eesti Projektbüroode Liidu, Kunda Nordic Tsemendi ja ehitusajakirjanduse esindajad. Žürii kokkukutsujana toimib konkursi korraldaja.

Konkursile tööde esitamise tähtaeg on 3. detsember 2007. a.
Võitja kuulutatakse välja 8. Betoonipäeval 2008. a. märtsis. 

Eesti Betooniühing ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit on seitsmel aastal korraldanud aasta parimate betoonehitiste väljaselgitamise konkurssi. 

2006. a. Betoonehitiseks tunnistati Luku-Experdi kontorihoone.
Peapreemia – arhitekt Hindrek Kesler. Tellija auhind – Luku-Expert OÜ, konstruktori auhind Ago-Allan Kuddu, ehitaja auhind – Ahti Väin Konsult OÜ, betooni auhind – AS E-Betoonelement.

2005. a. Betoonehitiseks tunnistati TTP kontorihoone.
Peapreemia – arhitekt Meelis Press. Tellija auhind – AS TTP, ehitaja auhind – OÜ Roxor Ehitus, betooni auhind – AS HC Betoon.

2004. a. Betoonehitiseks tunnistati Ülemiste Hotell.
Peapreemia – arhitekt Martin Aunin. Tellija auhind – AS Noravest, projekteerija auhind – AS EA Reng, konstruktsioonide auhind – Inseneribüroo Pike OÜ, ehitaja auhind – AS FKSM, betooni auhind – AS HC Betoon.

2003. a. Betoonehitiseks tunnistati eramu Viimsis.
Peapreemia – Arhitektibüroo Emil Urbel. Projekteerija auhind – TA  Konsult OÜ, betoontööde teostaja auhind – Mapri Projekt OÜ, betoonisegu valmistaja auhind – HC Betoon AS.

2002. a. Betoonehitiseks tunnistati Tartu vangla.
Peapreemia – Arhitektuuribüroo Kalle Rõõmus AS. Tellija auhind – Tartu vangla, projekteerija auhind – EstKONSULT OÜ, ehitaja auhind – AS Skanska EMV, betoonelementide auhind – Tartu Maja Betoontooted AS.

2001. a. Betoonehitiseks tunnistati kuivpuisteainete terminal Muugal.
Peapreemia – projekteerija Randväli ja Karema AS. Tellija auhind – AS DBT, ehitaja auhind – AS Promete Int ja AS K-Most, betooni auhind – AS Talot  ja AS Rudus Eesti. 

2000. a. Betoonehitiseks tunnistati Rocca al Mare koolimaja.
Peapreemia – Arhitektuuribüroo Urbel ja Peil. Tellija auhind – AS Rocca al Mare Koolimaja, projekteerija auhind – OÜ Inseneribüroo Märt Mõttus ja OÜ E-Inseneribüroo, ehitaja auhind – AS KMG Ehitus, betoonelementide auhind – AS E-Betoonelement,  betooni auhind – AS Talot. 

Eesti Betooniühing (asut. 2004. a.) on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 53 liiget.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit (asut. 1993. a.) on ehitusmaterjalide tootmise ja müügiga tegelevate ettevõtjate ühendus, kuhu kuulub 62 ettevõtet. Liidu liikmete ehitusmaterjalide realiseerimise netokäive oli 2006. a.9,3 miljardit krooni.

Lisainformatsioon:

Enno Rebane, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor
Tel.: 648 1918; 51 82 662; e-post: eetl@eetl.ee

Aadu Kana, Eesti Betooniühingu juhatuse liige, AS Kunda Nordic Tsement vanemnõunik
Tel.: 620 9657; 50 49 477; e-post: aadu.kana@knc.ee

Tõnis Haube , Eesti Betooniühingu tegevdirektor
Tel.: 648 1918; 51 05 285; e-post: betoon@betoon.org

www.betoon.org
www.hot.ee/eetl

This site is registered on wpml.org as a development site.