Aasta betoonehitiseks valiti Luku-Experdi kontorihoone

Pressiteade
15.03.2007

Eesti Betooniühing kuulutas tänasel 7. Betoonipäeval Tallinna Ülikooli uues õppehoones välja konkursi „Aasta Betoonehitis 2006“ võitjad. 

Aasta Betoonehitis 2006 – Luku-Experdi kontorihoone Tallinnas (Tartu mnt. 74). Konkursi peapreemia – arhitekt Hindrek Kesler. Tellija auhinna sai Luku-Expert OÜ, konstruktori auhinna Ago-Allan Kuddu, ehitaja auhinna Ahti Väin Konsult OÜ, betooni auhinna AS E-Betoonelement. 

Žürii kommentaarid: See on hoone, mis torkab linnapildis silma oma keskkonda sobivuse poolest. Paiknedes kivist hoonete vahel, sulandub perfektne betoonkuubik tänavavööndisse viisil, mis ei tekita mingisuguseid vastuväiteid. Hoone konstruktiivne loogika on kooskõlas arhitektuuriga ja ka detaililahendus on iseloomulik just nimelt betoonehitisele.

Betoonehitis annab kindlustunde, mis on kooskõlas tellija tegevusala, lukkudega. Žürii esimees Aadu Kana: „Just materjalikasutuse ja arhitektuurikeele kooskõla tõstsid selle objekti esile“.  

Ehitaja eriauhind – AS-ile Eesti Ehitus – Muuga sadama Veose ja Vilja tn. vahelise viadukti ehitamise eest.

181 meetri pikkune viadukt on huvitav plaanilise lahenduse poolest. Kaheviraažiline, erinevate kallete ja raadiustega sild on Eestis unikaalne. Viadukt Muuga sadamas pälvis eriauhinna insenertehnilise teostuse eest. Keerulistes tingimustes on ehitaja – AS Eesti Ehitus teinud töö kvaliteetselt.

Žürii esimees Aadu Kana: „See sild annab kinnitust, et meie arhitektid, insenerid ja ehitajad on valmis uuteks väljakutseteks – lähiaastail algavaks hoogsaks mitmetasandiliste ristmike ja ülesõitude rajamiseks Eesti teedeehituses“.  

Tellija eriauhind – Viimsi vallale – Viimsi Keskkooli hoone eest.

Žüriile jättis hea mulje hästi eksponeeritud konstruktiivse raudbetooni kasutamine, eriti hoonesisestes konstruktsioonides. Samuti mõjuvad hästi AS-i Lasbet valmistatud raudkloriidiga töödeldud seinapaneelid. Žürii esimees Aadu Kana: „Eriauhind tellijale tõsise pingutuse eest, et valla lastel oleks mugav, kestev ja inimsõbralik kool“.

„Kui me 2000. aastal alustasime betoonehitise konkursiga, kasutati Eestis tsementi inimese kohta 160 kg. 2007. aastal jõuab tsemendi kasutamine meil inimese kohta 525 kilogrammini, Euroopa Liidu keskmine on 470 kg. See näitab, et ehitusbuum Eestis jätkub,“ ütles konkursi žürii esimees, Eesti Betooniühingu juhatuse liige Aadu Kana. „Betoonehitise konkursiga tahame rõhutada betoonarhitektuuri kõiki, ka pehmemaid väärtusi,“ lisas Kana.

Teist aastat selgitas „Eesti Päevaleht“ online-küsitluse käigus nominentide seast välja lehelugejate lemmiku. Eesti Päevalehe lugejate lemmiku auhind läks Viimsi Keskkooli hoonele.

Samuti teist aastat andis ajakirja „Ehitaja“ toimetus välja oma eripreemiaarhitektituuribüroole Agabus, Endjärv & Truverk Arhitektid – Tallinna Ülikooli uue õppehoone (Uus-Sadama 5) eest. 

 

Tänavu seitsmendat korda korraldatud konkurss „Aasta betoonehitis“ on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja vormitavat betooni.

Tänavusele konkursile laekus 13 tööd. Konkursile sai esitada 2006. a. jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi. 

„Aasta Betoonehitis 2006“ konkursi žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest – Eesti Betooniühingust (Heiki Meos), Eesti Arhitektide Liidust (Indrek Allmann), Eesti Ehitusettevõtjate Liidust (Mati Laurson), Eesti Ehitusinseneride Liidust (Vello Otsmaa), Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust (Enno Rebane), Eesti Projektbüroode Liidust (Ilmar Heinsoo), AS-ist Kunda Nordic Tsement (Aadu Kana, žürii esimees), samuti ehitusajakirjanike esindajad – Eva Kiisler ajakirjast „Ehitaja“ ja Teet Reier ajalehest „Äripäev“.

Eesti Betooniühing (asut. 2004. a.) on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 51 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

Lisainformatsioon:

Aadu Kana, konkursi „Aasta Betoonehitis 2006“ žürii esimees, Eesti Betooniühingu juhatuse liige, AS Kunda Nordic Tsement vanemnõunik
Tel.: 620 9657; 50 49 477; e-post: aadu.kana@knc.ee

Tõnis Haube, konkursi „Aasta Betoonehitis 2006“ žürii sekretär, Eesti Betooniühingu tegevdirektor
Tel.: 648 1918; 51 05 285; e-post: betoon@betoon.org 

www.betoon.org 

This site is registered on wpml.org as a development site.