Aasta betoonehitiseks valiti TTP kontorihoone Pirital

Pressiteade
15.03.2006

Eesti Betooniühing kuulutas tänasel 6. Betoonipäeval Kumus välja konkursi „Aasta Betoonehitis 2005“ võitjad.

Aasta Betoonehitis 2005 – TTP kontorihoone Pirital (Mähe tee 1).
Konkursi peapreemia – arhitekt Meelis Press. Tellija auhinna sai AS TTP, ehitaja auhinna OÜ Roxor Ehitus, betoonitarnija auhinna AS HC Betoon.

Arhitektil olid suhteliselt vabad käed. Vähe sellest, et hoone on suurepäraselt ümbritsevasse loodusesse seotud, ei ole ka maja sisekujunduses lihtsaid ja odavaid lahendusi otsitud, vaid eesmärgiks on olnud kvaliteet ja ainult kvaliteet. Konkursi žürii tõstis esile julget materjalikasutust hoone fassaadil. On mängitud kahe betooniga: osa konstruktsioone on valmistatud isetihenduvast märgumisefektiga betoonist, osa valgest polümeersest betoonist. Päikesepaistelisel päeval võib heledatel pindadel eristada vaevumärgatavaid toonierinevusi, vihmaga „ärkab fassaad ellu“. Puhtaid betoonpindu on rohkesti nii sees kui väljas.

Eriauhind arhitektuuri eestarhitektuuribüroole QP Arhitektid (arhitektid Tõnu Laigu ja Tõnu Laanemäe) AS Coal Terminal peahoone eest Muuga sadamas.

Vormilt söehunnikut jäljendava hoone seinad on tehtud uudsena mõjuvaist punase pigmendiga valmistatud laudisetekstuuriga betoonelementidest. Põnev ja samas asjalik lahendus, arvestades karme tööstustingimusi. Tänu höövellaudisele on puidu tihe süü väga hästi välja tulnud – karune struktuur jätab loomuliku, isegi silmapetva mulje. Hea idee ja igati õnnestunud teostus.

Eriauhind arhitektuuri eestarhitektuuribüroole 3+1 Arhitektid eramu eest Magasini kvartalis Tallinnas.

Eramu siseviimistluses on rohkesti viimistlemata betoonpindu, kombineerituna teiste materjalidega.

Omanik pöördus „betooniusku“ aastaid tagasi, kui ta veel paneelmaja korteris elas. „Lõhkusin välja eterniidist sanitaarkabiini ning nähes selle taga ehtsat, puhast betoonpinda, sattusin sellest vaimustusse,“ meenutab eramu omanik Märt Aab. Žürii liikmete arvates on tegemist suhteliselt väikese ehituskrundi keskkonnatundliku ja oskusliku planeeringuga. Eramu siseviimistluses on õnnestunult kombineeritud puhtaid elementpindu pleksiklaasi ja tsingitud metalliga.

Tellija eriauhind – Indrek Unt’ile eramu eest Kalda tänaval Tallinnas.

Selles hoones on kasutatud nii palju kui võimalik monoliitbetooni. Lisaks tarinditele on toonitud betoonpinda kasutatud ka sise- ja välimööbli disainis (köögilaud, tööpinnad, vannituba, aiamööbel). Hoonet on raske klassikaliste arhitektuuriterminite alusel hinnata, tegu on pigem kunstiprojekti kui ehitisega. Indrek Unt: „Algul oli mõte kasutada ümarat betoonvormi vaid ühe eendi puhul, ent sattusin vaimustusse ning nüüd on kogu maja selline. Ehkki ehitaja leidmine, kes meie mõtted teoks teeks, tundus ilmvõimatu, oli betoonlahenduste välja nuputamine väga põnev!“

Tellijal oli selge nägemus oma kodust, mis andis koostöös arhitektidega väga hea tulemuse. Väga betoonilik – igal pool avatud ja atraktiivselt eksponeeritud betoonpinnad, leidis žürii.

Eriauhind ehitajaleAS Merko Ehitusele Kumu hoone eest.

Sajandi ehitiseks tituleeritud grandioosne muuseumihoone kiitleb ka mahukate betoonivalutöödega. Betoonikuupmeetreilt on Kumu nominentide seas võimsaim. Kahtlemata kulus maa-aluste tunnelite jm rajatiste ehitamiseks betooni väga suurel hulgal, ent keegi ei oodanudki, et niisuguse mahuga hoone oleks tehtud mõnest muust materjalist, näiteks puidust. Samas siseviimistluses ei ole betooni rõhutatud.

„Esimest korda konkursi 6-aastases ajaloos saime ka oma betoonipäeva läbi viia konkursile esitatud betoonehitises – Kumus,“ sõnas konkursi žürii esimees, Eesti Betooniühingu juhatuse liige Aadu Kana.  Tema sõnul on Eesti betoonehitus aastatega jõudsalt ülesmäge liikunud.

„Me ei pea oma betoonrajatiste pärast häbi tundma. Üha enam kasutatakse uudseid insenerlikke ja tehnoloogilisi lahendusi ning põnevaid arhitektuurilisi ideid,“ ütles Aadu Kana.

Esmakordselt selgitas „Eesti Päevaleht“ online-küsitluse käigus nominentide seast välja lehelugejate lemmiku. Eesti Päevalehe lugejate lemmiku auhind läks TTP kontorihoonele Pirital. Samuti esmakordselt andis ajakirja „Ehitaja“ toimetus välja oma eripreemia Tetrise kontorihoone eest Mustamäe teel Tallinnas arhitekt Martin Aunin-ile.

Tänavu kuuendat korda korraldatud konkurss „Aasta betoonehitis“ on ellu kutsutud selleks, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning samas tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja vormitavat betooni.

Tänavusele konkursile laekus 16 tööd. Konkursile sai esitada 2005. a. jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

„Aasta Betoonehitis 2005“ konkursi žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest –  Eesti Betooniühingust (Heiki Meos), Eesti Arhitektide Liidust (Indrek Allmann), Eesti Ehitusettevõtjate Liidust (Tarmo Lige), Eesti Ehitusinseneride Liidust (Vello Otsmaa), Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust (Enno Rebane), Eesti Projektbüroode Liidust (Ilmar Heinsoo), AS-ist Kunda Nordic Tsement (Aadu Kana, žürii esimees), samuti ehitusajakirjanike esindajad – Eva Tammelo ajakirjast Ehitaja ja Teet Reier ajalehest Äripäev.

Eesti Betooniühing (asut. 2004. a.) on Eesti betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 50 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

Lisainformatsioon:

Aadu Kana, konkursi „Aasta Betoonehitis 2005“ žürii esimees, Eesti Betooniühingu juhatuse liige, AS Kunda Nordic Tsement vanemnõunik
Tel.: 620 9657; 50 49 477; e-post: aadu.kana@knc.ee

Enno Rebane, konkursi „Aasta Betoonehitis 2005“ žürii sekretär, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor
Tel.: 648 1918; 51 82 662; e-post: eetl@hot.ee

www.betoon.org

This site is registered on wpml.org as a development site.