2004 aasta Betoonehitiseks valiti Ülemiste Hotell

Pressiteade
14.03.2005

Eesti Betooniühing ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit kuulutasid tänasel 5. Betoonipäeval Sokos Hotel Virus välja konkursi „Aasta Betoonehitis 2004“ võitjad.

Aasta Betoonehitis 2004 – Ülemiste Hotell.
Konkursi peapreemia – arhitekt Martin Aunin. Tellija auhinna sai AS Noravest, projekteerija auhinna sai AS EA Reng, konstruktsioonide auhinna sai Inseneribüroo Pike OÜ, ehitaja auhinna sai AS FKSM, betooni auhinna sai AS HC Betoon.

Konkursi žürii esimehe Aadu Kana sõnul on arhitekt kasutanud siin betooni parimal võimalikul moel nii arhitektuurilistes lahendustes kui sisekujunduses. „Betoon- ja klaasarhitektuuri glamuurne ja väärikas, stiilne, tagasihoidlik tervik,“ sõnas Aadu Kana. „Rohkelt erineva viimistluse ja täitematerjaliga puhasvalu-, monoliitbetoonpindasid nii sees kui väljas: laudise, vormi, teemantlihvitud, liivapritsitud, taotud, võõpkrohvitud jne. pindasid. On tunda head koostööd tellija ja arhitekti vahel. Hinnatud materjalid on pandud kõlama koos betooniga,“ lisas Kana.

Arhitektuurilise lahenduse valmimise muutis keerulisemaks ka vana hoone karkassi kasutamine, mille ümber ehitati uus hotellikorpus.

Eriauhind betoonelementide eest – ASile E-Betoonelement Rakvere Spordihallija Veskimöldre lasteaia betoonelementide eest.

Aadu Kana: „Head näited monteeritava betooni võimalustest plastiliste ja skulpturaalsete vormide püstitamisel, mis samal ajal toimivad ka kandva konstruktsioonina. Erilist märkimist väärivad ka Veskimöldre lasteaia reljeefse välisviimistlusega paneelid.“

Eriauhind konstruktsioonide eest – Inseneribüroole Pike OÜ ja Tiit Massole City Plaza konstruktsioonide eest.

Aadu Kana: „Hea insenerlik loogika ja lähenemine konstruktiivse skeemi koostamisel“.

Tellija ja sisekujundaja eriauhind – Raina Lillepõllule eramu eest Silgu tänaval Tallinnas.

Aadu Kana: „Tellija selge nägemus oma kodust, mis andis koostöös arhitektidega väga hea tulemuse. Väga betoonilik – igal pool avatud ja atraktiivselt eksponeeritud betoonpinnad“.

Aadu Kana sõnul tuleks kindlasti veel ära märkida Viru Keskuses esmakordselt Eestis kasutust leidnud valgest betoonist tuulutatavaid välisseina paneele. Esmakordselt Eesti sillaehituses kasutati Muuga Põhjaranna viaduktis naketa järeltõmbe armatuuri. Aadu Kana: „Konkursile esitatud tööd olid väga mitmepalgelised. Tundub, et betoonehitus on Eestis heas arengufaasis.“

Tänavu viiendat korda korraldatud konkurss „Aasta betoonehitis“ on ellu kutsutud selleks, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning samas tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja vormitavat betooni.

Tänavusele konkursile laekus 25 tööd. Konkursile sai esitada 2004. a. jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

„Aasta Betoonehitis 2004“ konkursi žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest –  Eesti Betooniühingust  (Aadu Kana, žürii esimees), Eesti Arhitektide Liidust (Emil Urbel), Eesti Ehitusettevõtjate Liidust (Tarmo Lige), Eesti Ehitusinseneride Liidust (Vello Otsmaa), Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust (Enno Rebane), Eesti Projektbüroode Liidust (Ilmar Heinsoo), samuti ehitusajakirjanike esindajad – Pille Kõresaar ajakirjast Ehitaja ja Teet Reier ajalehest Äripäev.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit (asut. 1993. a.) on ehitusmaterjalide tootmise ja müügiga tegelevate ettevõtjate ühendus, kuhu kuulub 59 ettevõtet. Liidu liikmete ehitusmaterjalide realiseerimise netokäive oli 2004. a. 6 miljardit krooni.

Eesti Betooniühing (asut. 2004. a.) on Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juures tegutsev  betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 46 ettevõtet ja organisatsiooni.

Lisainformatsioon:

Aadu Kana, konkursi „Aasta Betoonehitis 2004“ žürii esimees, Eesti Betooniühingu juhatuse liige, AS Kunda Nordic Tsement vanemnõunik
Tel.: 620 9657; 50 49 477; e-post: aadu.kana@knc.ee

Enno Rebane, konkursi „Aasta Betoonehitis 2004“ žürii sekretär, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor
Tel.: 648 1918; 51 82 662; e-post: eetl@hot.ee

Toomas Vainola, Eesti Betooniühingu juhatuse esimees, Rudus Eesti AS juhatuse esimees
Tel.: 634 9560; 50 36 650; e-post: toomas.vainola@ruduseesti.ee

www.hot.ee/eetl

NB! Valik konkursi nominentide fotosid on nähtaval aadressil:www.innomine.ee/betoonehitis04.zip

This site is registered on wpml.org as a development site.