2003. aasta Betoonehitiseks valiti eramu Viimsis

Pressiteade
19.03.2004

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit ja Eesti Betooniühing kuulutasid tänasel 4. Betoonipäeval Radisson SAS Hotellis välja „Aasta Betoonehitis 2003“ konkursi võitjad.

Aasta Betoonehitis 2003 – eramu Viimsis.

Konkursi peaauhind – Arhitektibüroo Emil Urbel. Projekteerija auhinna sai TA  Konsult OÜ, betoontööde teostaja auhinna sai Mapri Projekt OÜ, betoonisegu valmistaja auhinna – HC Betoon AS.

Konkursi žürii esimehe Aadu Kana sõnul on arhitekt Emil Urbel betooni kasutanud julgelt nii suurte avade võimaldamiseks kui esteetiliste väärtuste saavutamiseks. Korrektselt teostatud töö laseb tasapinnalisi betoonpindasid eksponeerida nii hoone välisfassaadil kui siseruumide seintel ja lagedel.

Emil Urbel leiab, et plaanidele kohase tulemuse kindlustas tellija, ehitaja ja arhitekti väga hea koostöö. Kõrgekvaliteedilised betoonpinnad on võimalikuks saanud isetiheneva betooni kasutamisega – sellise betoonpindade rohkuse juures on tulemusena saadav emotsionaalne nauding äärmiselt olulise väärtusega. Hoone mahuline lahendus võimaldab täielikult nautida ehitise suurepärast asukohta mere kaldal – maja merepoolseks küljeks on klaasfassaad. Hoone tagumise külje tihe betoonmassiiv võimaldab end see-eest täielikult eraldada naabrite mürast. Oskuslikult on kasutatud meie kliimas nii olulist valgustust – koos merepoolse klaasfassaadiga annab katusevalgustus mahedat tonaalsust siseruumide tasastele betoonseintele.

Eriauhind arhitektuurilise lahenduse eest – Lasnamäe spordihoone.

Eriauhind kuulub arhitektidele Siiri VallnerileHanno Grossschmidtile ja Tomomi Hayashile.

Lasnamäe spordihoone ehitati suurimasse endisaegsete betoonpaneelelamute kogumisse ja just sellepärast väärib see kiitust kui oskuslikult Lasnamäe tehiskeskkonda sobitatud betoonelementidest hoone.

Konkursi žürii esimehe Aadu Kana sõnul võisid sellisest materjalist hoone ehitamiseks kõhklused suured olla – nõukogudeaegseid paneelmaju on sarjatud küllaga, tegelikkuses on tulemus imetlustvääriv ning erilist kiitus väärib just betoonelemendi toomine sellesse betoonisesse keskkonda.

„Paraku pole tänapäeval igapäevane ka see, et tellija vastupidava ja nägusa tulemuse nimel on nõus mitte just kõige odavamat lahendust töösse võtma. Selle hoone puhul on arhitektid sellise tellijapoolse suhtumise üle ainult head meelt tunda saanud,“ sõnas Kana.

Hoone välisseinad on valminud AS E-Betoonelemendi betoonelementidest, mille pinnad on musta pigmendiga tumedaks toonitud. Ehitise välispinnal jäävad silma klaasist ja metallist kandurid – nende funktsiooniks on abistada tulevikus taimi ülespoole ronimisel. Projekteeritud avarad pandused ümber maja kujundavad hoone maastiku osaks.

Hoone tellis Lasnamäe Linnaosa Valitsus, insenerilahendused projekteeris TA Konsult OÜ, hoone ehitasid Eesti Ehitus OÜja AS E-Betoonelement, betoonelemendid valmistas AS E-Betoonelement, betoonisegu tarnis Rudus Eesti AS.

Eriauhind betoonitehnoloogia eest – Ekseko seafarmi sõnnikuhoidla Viljandimaal – monteeritavad järelpingestatavad rõngasmahutid.

Eriauhind kuulub AS-le E-Betoonelement.

AS E-Betoonelement ehitas 2003. a AS Ekseko seavabrikule Viljandimaal Viiratsi vallas kuus 6260 m3mahutavusega vedelsõnnikumahutit. Lähiajal lisandub veel neli sellist mahutit. Teadaolevalt on tegemist Euroopa suurima selleotstarbelise rajatisega. 37-meetrise läbimõõduga rõngasmahutid rajati 200 mm paksusele raudbetoonplaadile. Mahuti seinad koosnevad 49-st 6 meetri kõrgusest elemendist, kogu konstrukstioon on järelpingestatud PVC-kilega kaetud terastrossidega.

„Selliste hoidlate ehitusprotsess on väga kiire. Aega kulub peamiselt ehitusplatsi ja betoonpõhjade ettevalmistamisele. Elementide paigaldamine läheb kiiresti – AS Ekseko seavabriku hiigelmahutid monteeriti igaüks 1-1,5 päevaga!“ ütles Aadu Kana. „Euroopa Liidu ekspertide sõnul on Eesti suurimaks probleemiks põllumajanduses just sõnnikumajandus – valdav osa neist ei vasta tänapäeva keskkonnanõuetele. AS E-Betoonelemendi rõngasmahutite abil on astutud suur samm selliste probleemide kõrvaldamise suunas,“ lisas Kana.

Tänavu neljandat korda korraldatud aasta betoonehitise konkursi eesmärgiks on leida ja esile tõsta ehitisi, mille nägusus ning efektiivne ja ökonoomne teostus demonstreerivad betooni võimalusi.

Tänavusele konkursile laekus 20 tööd. Konkursile sai esitada 2003. a. jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

Konkursi žüriisse kuulusid esindajad Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust (Aadu Kana), Eesti Arhitektide Liidust (Indrek Allmann), Eesti Projektbüroode Liidust (Ilmar Heinsoo), Eesti Ehitusettevõtjate Liidust (Tarmo Lige), Eesti Ehitusinseneride Liidust (Vello Otsmaa), AS-st Tarim (Kalle Suitslepp), ajakirjast Ehitaja (Ivo Pilve) ja ajalehest Äripäev (Liina Leiten).

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit (asut. 1993. a.) on ehitusmaterjalide tootmise ja müügiga tegelevate ettevõtjate ühendus, kuhu kuulub 57 ettevõtet. Liidu liikmete ehitusmaterjalide realiseerimise netokäive oli 2003. a. 5 miljardit krooni.

Eesti Betooniühing (asut. 2004. a.) on Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juures tegutsev  betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 43 ettevõtet ja organisatsiooni.

Lisainformatsioon:

Aadu Kana, Aasta Betoonehitis 2003 žürii esimees, Eesti Betooniühingu juhatuse liige, AS Kunda Nordic Tsement vanemnõunik
Tel.: 620 9657; gsm: 50 49 477; e-post: aadu.kana@knc.ee

Enno Rebane, Aasta Betoonehitis 2003 žürii sekretär, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor
Tel.: 648 1918; gsm: 51 82 662; e-post: eetl@hot.ee

Toomas Vainola, Eesti Betooniühingu juhatuse esimees, Rudus Eesti AS juhatuse esimees
Tel.: 634 9560; gsm: 50 36 650; e-post: toomas.vainola@ruduseesti.ee

www.hot.ee/eetl

This site is registered on wpml.org as a development site.